Hoe lang doe je met een ZeroWater filter?

Hoe lang gaat een ZeroWater-filter mee? Een diepgaande blik op de levensduur en het onderhoud van ZeroWater-filters

Water is de basis van het leven, en de kwaliteit van het water dat we drinken heeft een aanzienlijke invloed op onze gezondheid en ons welzijn. Waterfilters, zoals die van ZeroWater, zijn ontworpen om kraanwater te zuiveren en onzuiverheden te verwijderen. Echter, hoe lang gaat een ZeroWater-filter eigenlijk mee, en wat zijn de factoren die de levensduur ervan beïnvloeden? In dit artikel zullen we een diepgaande blik werpen op ZeroWater-filters en hun levensduur.

ZeroWater-filters in een notendop

Voordat we ingaan op de levensduur van ZeroWater-filters, is het belangrijk om te begrijpen hoe ze werken en waarom ze populair zijn geworden. ZeroWater-filters zijn ontworpen om water te zuiveren door onzuiverheden te verwijderen, met als doel een TDS (Total Dissolved Solids) niveau van “nul” te bereiken. TDS verwijst naar het totale gehalte aan opgeloste vaste stoffen in water, waaronder mineralen, zouten en andere deeltjes.

Het ZeroWater-filtratieproces omvat meerdere stappen, maar het belangrijkste onderdeel is het ZeroWater-filter zelf. Dit filter bevat een speciale ionenwisselaarhars die onzuiverheden aantrekt en vasthoudt, waardoor het water wordt gezuiverd.

Levensduur van een ZeroWater-filter

De levensduur van een ZeroWater-filter is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de waterkwaliteit, het waterverbruik en het onderhoud van het filter. Over het algemeen geeft de fabrikant aan dat een ZeroWater-filter ongeveer 15 tot 25 liter water kan filteren voordat het moet worden vervangen. Deze schatting kan variëren op basis van de volgende factoren:

  1. Waterkwaliteit: De mate van verontreiniging in jouw kraanwater heeft een grote invloed op de levensduur van het filter. Als het water van nature een hoog TDS-niveau heeft of als het sterk verontreinigd is, kan het filter sneller verzadigd raken en moet het vaker worden vervangen.
  2. Waterverbruik: Hoeveel water je filtert, beïnvloedt natuurlijk hoe lang het filter meegaat. Als je dagelijks grote hoeveelheden water filtert, zal het filter eerder moeten worden vervangen dan wanneer je slechts af en toe water filtert.
  3. Onderhoud: Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen met betrekking tot het onderhoud van het filter. Regelmatig spoelen en schoonmaken van het filter, evenals het bijhouden van het TDS-niveau, kan de levensduur ervan verlengen.
  4. Soort water: Als je waterbronnen gebruikt die van nature lage TDS-waarden hebben, zal het filter minder snel verzadigd raken en langer meegaan.

Hoe weet je wanneer je een ZeroWater-filter moet vervangen?

Om ervoor te zorgen dat je water altijd goed wordt gezuiverd, is het belangrijk om het TDS-niveau in de gaten te houden. ZeroWater levert meestal een TDS-meter bij hun filters, die je kunt gebruiken om het TDS-niveau van het gefilterde water te meten. Zodra het TDS-niveau boven 006 ppm (parts per million) stijgt, wordt aangeraden het filter te vervangen.

Een stijging van het TDS-niveau geeft aan dat het filter verzadigd is en niet langer effectief onzuiverheden uit het water verwijdert. Als je merkt dat het gefilterde water een onaangename smaak of geur heeft, kan dit ook een indicatie zijn dat het filter moet worden vervangen.

Onderhoudstips voor ZeroWater-filters

Om de levensduur van je ZeroWater-filter te optimaliseren, zijn hier enkele handige onderhoudstips:

  1. Spoel het filter voor gebruik: Voordat je het filter voor de eerste keer gebruikt, moet je het grondig spoelen volgens de instructies van de fabrikant. Dit helpt eventuele losse deeltjes en stof te verwijderen die zich tijdens het productieproces op het filter kunnen hebben opgehoopt.
  2. Spoel de waterreservoirs: Reinig regelmatig de waterreservoirs en andere componenten van het filtratiesysteem om ophoping van vuil en bacteriën te voorkomen.
  3. Vervang het filter op tijd: Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor het vervangen van het filter op basis van het TDS-niveau en niet alleen op basis van de tijd. Hierdoor weet je zeker dat je water altijd goed wordt gezuiverd.
  4. Bewaar het filter correct: Als je extra filters hebt, bewaar ze dan op een schone en droge plaats, uit direct zonlicht. Hierdoor behouden ze hun efficiëntie tot het moment van gebruik.

Conclusie

De levensduur van een ZeroWater-filter varieert afhankelijk van factoren zoals waterkwaliteit, waterverbruik en onderhoud. Over het algemeen geeft de fabrikant aan dat een ZeroWater-filter ongeveer 15 tot 25 liter water kan filteren voordat het moet worden vervangen. Het is belangrijk om de prestaties van je ZeroWater-filter in de gaten te houden en het filter te vervangen wanneer dat nodig is om de waterzuiverheid te behouden. Door de juiste onderhoudsprocedures te volgen, kun je de levensduur van je ZeroWater-filter optimaliseren en blijven genieten van helder en smaakvol water.

Webshop Keurmerk

Weten waar je mee te maken hebt

100% AzurAqua garantie

Op ons volledige Assortiment

Gratis Verzending

In Nederland en België

Eigen Voorraad

Directe levering uit eigen voorraad