Waterfilter zwembad

Waterfilter Zwembad

De Belangrijkste Functie van een Zwembadwaterfilter

Een zwembadwaterfilter heeft als voornaamste functie het verwijderen van verontreinigingen en onzuiverheden uit het zwembadwater. Dit omvat zowel zichtbare deeltjes, zoals bladeren en vuil, als onzichtbare verontreinigingen, zoals bacteriën en algen. Hier is een overzicht van hoe een zwembadwaterfilter werkt en waarom het zo belangrijk is:

 • Watercirculatie: Het zwembadwater wordt voortdurend rondgepompt door de filter. Dit zorgt ervoor dat het water gelijkmatig wordt verdeeld en dat alle delen van het zwembadwater worden blootgesteld aan filtratie.
 • Mechanische Filtratie: In het filter bevindt zich een medium, meestal zand, diatomeeënaarde (DE) of een cartridge, dat fungeert als het filtermedium. Terwijl het water door dit medium stroomt, worden deeltjes zoals bladeren, zand en andere vuildeeltjes eruit verwijderd.
 • Chemische Filtratie: Zwembadfilters werken ook als een vorm van chemische filtratie. Het medium in het filter kan chemische stoffen vasthouden die de waterkwaliteit kunnen aantasten, zoals chlooramines en andere ongewenste verbindingen.
 • Biologische Filtratie: Sommige filters, zoals DE-filters, bieden ook biologische filtratie. Dit betekent dat ze micro-organismen bevatten die bacteriën in het water afbreken en de waterkwaliteit verbeteren.

Verschillende Soorten Zwembadwaterfilters

Er zijn verschillende soorten zwembadwaterfilters beschikbaar, elk met zijn eigen voordelen en toepassingen. De belangrijkste typen filters zijn:

 • Zandfilters: Zandfilters zijn een van de meest voorkomende filtertypes voor zwembaden. Ze gebruiken een bed van zand als het filtermedium. Zandfilters zijn effectief in het verwijderen van grote deeltjes en vereisen over het algemeen minder onderhoud dan andere typen filters.
 • Cartridgefilters: Cartridgefilters gebruiken een vervangbare cartridge van polyester of een vergelijkbaar materiaal als het filtermedium. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en bieden goede filtratie voor kleinere deeltjes.
 • DE-filters (Diatomeeënaarde): DE-filters maken gebruik van diatomeeënaarde, een natuurlijk materiaal, als filtermedium. Ze bieden de fijnste filtratie en kunnen zelfs de kleinste deeltjes verwijderen. DE-filters vereisen echter meer onderhoud, omdat de filterpatronen regelmatig moeten worden vervangen en opnieuw moeten worden aangebracht met DE-poeder.

Voordelen van het Gebruik van een Zwembadwaterfilter

Het gebruik van een zwembadwaterfilter biedt tal van voordelen voor zowel privé- als openbare zwembaden. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Waterkwaliteit: Een effectieve filter helpt de waterkwaliteit te verbeteren door verontreinigingen, bacteriën en algen te verwijderen. Dit zorgt voor schoon en helder zwemwater.
 • Veiligheid: Schone en goed gefilterde zwembaden zijn veiliger voor zwemmers, omdat ze de verspreiding van ziektekiemen en infecties verminderen.
 • Besparing op Chemische Behandelingen: Een goede filtratie kan de noodzaak van overmatig gebruik van chloor en andere chemicaliën verminderen, waardoor je geld bespaart en tegelijkertijd het milieu ontziet.
 • Minder Onderhoud: Moderne zwembadwaterfilters zijn doorgaans gemakkelijk te onderhouden en vereisen niet veel aandacht, afgezien van het regelmatig reinigen of vervangen van filtermedia.
 • Langere Levensduur van Apparatuur: Een goed onderhouden filter beschermt de apparatuur van je zwembad, zoals pompen en verwarmingssystemen, tegen beschadiging door vuil en verontreinigingen.
 • Helder Water: Een filter zorgt ervoor dat je zwembadwater helder blijft, wat de esthetiek van je zwembad verbetert en het aantrekkelijker maakt om in te zwemmen.

Onderhoud van een Zwembadwaterfilter

Om ervoor te zorgen dat je zwembadwaterfilter optimaal blijft presteren, is regelmatig onderhoud essentieel. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van je zwembadwaterfilter:

 • Reinig de Filter: Afhankelijk van het type filter dat je hebt, moet je de cartridge, het zandbed of de DE-filter regelmatig reinigen. Volg de instructies van de fabrikant voor het reinigingsproces.
 • Controleer de Drukmeter: De drukmeter op je filter kan je helpen bepalen wanneer het tijd is om de filter schoon te maken of te vervangen. Als de druk hoger is dan normaal, kan dit duiden op verstopping.
 • Vervang Filtermedia: Als je een DE-filter hebt, moet je regelmatig de DE-poeder vervangen. Voor cartridgefilters is het belangrijk om de cartridge op het juiste moment te vervangen, zoals aangegeven door de fabrikant.
 • Chemische Balans: Zorg ervoor dat de waterchemie in balans is. Het handhaven van de juiste pH- en chloorwaarden kan helpen de levensduur van de filter te verlengen.
 • Professioneel Onderhoud: Overweeg periodiek professioneel onderhoud om ervoor te zorgen dat je filter en andere zwembadapparatuur in goede staat verkeren.

Een goed onderhouden zwembadwaterfilter is essentieel om ervoor te zorgen dat je zwembad altijd schoon, helder en veilig is voor gebruik. Het regelmatig volgen van onderhoudsprocedures zal helpen bij het handhaven van de waterkwaliteit en het verlengen van de levensduur van je filter.

 

Webshop Keurmerk

Weten waar je mee te maken hebt

100% AzurAqua garantie

Op ons volledige Assortiment

Gratis Verzending

In Nederland en België

Eigen Voorraad

Directe levering uit eigen voorraad