Besmet drinkwater in didam en zevenaar

Besmet drinkwater in Didam en Zevenaar

In Didam is een bacterie gevonden in een opslagreservoir voor water. Zo’n 7000 huishoudens in de Gelderse plaats krijgen daarom het advies om het kraanwater drie minuten te koken voordat het gedronken wordt.

Het gaat om de bacterie enterokokken, meldt drinkwaterbedrijf Vitens. De bacterie kan maag- en darmklachten veroorzaken bij mensen met een lage weerstand. Het advies geldt vooralsnog tot maandagavond.

Het water uit de kraan kan wel gewoon gebruikt worden om te douchen, om handen te wassen of voor het doorspoelen van de wc.

Vitens gaat het leidingnetwerk doorspoelen en daarna monsters nemen om de kwaliteit van het water te controleren. Klanten worden op de hoogte gehouden, zegt het bedrijf.

De bacterie was vorige week ook in reservoirs in Doorn in Utrecht gevonden. Daar gold een aantal dagen een kookadvies. Dat de bacterie nu in Didam is opgedoken, is puur toeval, zegt een woordvoerder van Vitens tegen het ANP. De oorzaak van de besmetting van het water in Doorn is nog niet bekend.

Ook bacteriën in kraanwater Zevenaar

Zo’n 8000 huishoudens in de gemeente Zevenaar wordt geadviseerd kraanwater te koken voor consumptie. De reden daarvoor is de vondst van enterokokken (melkzuurbacteriën) in het drinkwaterreservoir Zevenaar-Zuid.

Volgens waterbedrijf Vitens gaat het om een lichte verontreiniging. De kans dat iemand ziek wordt na het drinken van ongekookt kraanwater wordt zeer klein genoemd. De oorzaak van de verontreiniging wordt nog onderzocht.

Vorige week werd in de aangrenzende Gelderse plaats Didam hetzelfde probleem vastgesteld. Naar aanleiding daarvan heeft Vitens naastgelegen gebieden onderzocht. “Hieruit bleek dat Zevenaar-Zuid ook licht verontreinigd is”, staat op de website. Daar valt ook te lezen voor welke postcodes het kookadvies geldt.

Voor inwoners van Doorn, in de provincie Utrecht, werd vorige week zaterdag eveneens een kookadvies afgegeven. Ook daar was een reservoir met drinkwater van Vitens besmet met enterokokken. Het gaat volgens het drinkwaterbedrijf om twee losstaande incidenten.

Het waterbedrijf gaat ervan uit dat er niet nog meer reservoirs besmet blijken te zijn, zegt een woordvoerder tegen de NOS. De bacteriën zijn gevonden in twee reservoirs en die zijn allebei niet verbonden met de rest van het drinkwaternetwerk.

“Vitens betreurt mogelijk ongemak dat het kookadvies voor onze klanten teweegbrengt”, staat in een verklaring. Klanten zijn op de hoogte gebracht via e-mails en sociale media.

Drie minuten koken

Het advies voor getroffen huishoudens is om het water uit de kraan drie minuten te koken en pas daarna te gebruiken. Dat geldt zowel voor wie het water wil drinken als voor wie het water gebruikt bij het tandenpoetsen. Water voor huisdieren kan eveneens het beste worden gekookt

Voor het maken van flesvoeding voor baby’s wordt aangeraden mineraalwater te gebruiken. Wc’s doorspoelen, douchen of in bad gaan kan gewoon zonder het water te koken, meldt Vitens.

bron: NOS

Webshop Keurmerk

Weten waar je mee te maken hebt

100% AzurAqua garantie

Op ons volledige Assortiment

Gratis Verzending

In Nederland en België

Eigen Voorraad

Directe levering uit eigen voorraad