Hoe komt lood in mijn drinkwater

Hoe komt lood in mijn drinkwater?

Lood kan op verschillende manieren in drinkwater terechtkomen. Enkele van de meest voorkomende bronnen van loodverontreiniging zijn:

  1. Verouderde leidingen en loodgieterswerk: In oudere huizen (gebouwd vóór de jaren 1980) kunnen de waterleidingen en fittingen gemaakt zijn van lood of bevatten ze loodhoudende soldeer. Als het water in contact komt met deze materialen, kan er lood in het drinkwater lekken.
  2. Loodhoudende serviceleidingen: In sommige stedelijke gebieden kunnen de serviceleidingen die water van de hoofdleiding naar individuele huizen en gebouwen brengen, gemaakt zijn van lood of bevatten ze loodhoudende verbindingen. Als het water door deze leidingen stroomt, kan het lood oplossen en in het drinkwater terechtkomen.
  3. Loodhoudende armaturen: Sommige oudere kranen, kleppen en armaturen kunnen lood bevatten. Als het water door deze armaturen stroomt, kan er lood in het water terechtkomen.
  4. Externe bronnen: Lood kan ook in het drinkwater terechtkomen als gevolg van externe bronnen, zoals verontreinigd grondwater dat door natuurlijke of door de mens veroorzaakte processen in contact komt met loodhoudende gesteenten of bodems.

Het is belangrijk op te merken dat de meeste waterleidingbedrijven en openbare watervoorzieningssystemen de kwaliteit van het drinkwater controleren en regelmatig testen om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de wettelijke normen voor lood en andere verontreinigingen. Als je je zorgen maakt over lood in je drinkwater, kun je contact opnemen met je lokale waterleidingbedrijf om informatie te krijgen over de kwaliteit van het water en eventuele maatregelen die je kunt nemen, zoals het laten testen van je water of het installeren van een geschikte waterfilter.

Webshop Keurmerk

Weten waar je mee te maken hebt

100% AzurAqua garantie

Op ons volledige Assortiment

Gratis Verzending

In Nederland en België

Eigen Voorraad

Directe levering uit eigen voorraad